VOTEMAN… år 1964/2014

Skulle man have lavet en reklamefilm for 50 år siden, som skulle få de unge til at gå til valgurnerne, så forestiller jeg mig, at den havde set således ud:

Fire unge mennesker – to mænd og to piger. Mændene har pæne, lange bukser på og ternede skjorter med opsmøgede ærmer. Pigerne er iført lette sommerkjoler og har bare, brune ben stukket ned i et par flade sko. Scenen er en dejlig varm sommerdag – og alle fire er på cykel på vej ud af en landevej – i et typisk dansk landskab. Landevejen bugter sig i det fjerne og er omkranset af en en gylden kornmark. Man kan ligefrem mærke varmen og dufte kornet. Drengene vender sig leende om i farten og råber til pigerne: skynd jer nu, vi skal nå at stemme.

I dag definerer vores folketing dagens ungdom som hardcore pornopiger og svedige voldelige mænd. Meget tankevækkende. Jeg kan godt forstå, at man tyr til de midler, man mener er nødvendige for at fange de unge – og en del unge har også udtalt, at de synes det er en totalt sej video, så måske VOTEMAN får nogle flere til at stemme. Men man skal også tænke på, at man som “overmyndighed” er med til at fastholde den definition og på en eller anden måde også “lovliggør” den.

Begge scenarier, både år 1964 og år 2014, afspejler den måde man ser verden på –  på et givent tidspunkt – men en gang imellem bør man tænke på, hvad der kom først: hønen eller ægget?

Er det fordi vi omtaler de unge som hardcore og hårdtslående, at de bliver det – eller er det fordi de er det, at vi omtaler dem som sådan??

Jeg synes faktisk, det er en sjov video og dejligt med en anderledes måde at promovere valget på – men vi må ikke glemme at vores måde at italesætte ting på, er med til at definere dem.

Voteman2

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.